top of page

Wilhelm
August Thams

Wilhelm August Thams kom fra Fredrikstad til Ingdalen i Agdenes kommune i 1859 og startet der sagbruk- og trelastforretning.

Dampmaskina.jpg
Bruksporten-damphuset.jpg

Wilhelm
August Thams

Mer tekst her

I 1867 flyttet han bedriften til orkedalsøren som det het den gangen. Thams bygget opp en stor bedrift og kjøpte opp store skogeiendommer. I 1872 brant hele bruket ned, og det sies at grunnleggeren sto på bruksbakken og så på brannen da han sa: La skitten brenne, det er for smått likevel.

 

Etter brannen overlot han sagbruksforretningen til sønnen Marentius som videreutviklet bruket og satset på bl.a. på videreforedling av planken. Det var dampkraften som gjorde det mulig å flytte bruket hit, og Dammaskinhuset som denne fine teglsteinsbygningen kalles i daglig tale, ble bygd etter brannen for å huse den store dampmaskinen som ble innkjøpt fra England. I dag er dampmaskinhuset den eneste bygning som står igjen etter det tradisjonsrike Strandheim Brug som var en av Norges første ferdighusprodusenter. Herfra ble hus sendt til alle verdenshjørner, og et av de mest kjente er stavkirken som ble bygd til verdensutstillingen i Chicago i 1893. 

 

I 2010 kjøpte familiebedriften Pearl2, ved Iren og EduardPoort dette teglsteinhuset. Formålet var å få ryddet og pusset opp det slik at den vakre historiske bygningen igjen kunne brukes. Siden sommeren 2012 har Damphuset vært utleid til mange forskjellige arrangement. Helt fra starten av oppussingen har fokuset vært å beholde husets opprinnelige fasade. Interiøret bærer preg av husets historie. I 2014 fikk Damphuset Orkdal Kommunes byggeskikkpris.

  • Facebook
  • Instagram

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. Let your users get to know you.

  • Facebook
  • Instagram

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. Let your users get to know you.

Ønsker du å leie flotte lokaler? 

Damphuset har lang historie fra 1893 og er et lokale som skaper en god atmosfære til store og mindre selskap. 

damphuset-nett.jpg

Ikke gå glipp av noe

Få tilsendt informasjon om arrangement eller andre nyheter

takk for at du sender inn

Ta kontakt

Send oss gjerne en epost om det er noe du lurer på

  • Instagram
  • Facebook

Takk for at du tar kontakt

bottom of page